Chilisjki trunek, kojarzący się z martini: Pichuncho

Chilisjki drink, kojarzący się z martini, a więc Pichuncho to kolejna propozycja na portalu tematycznym, opisującym różnorodne typy alkoholu z całego świata.
Pichuncho to nazwa nawiązująca do niewielkiego, pochodzącego z Chile ptaszka. Koktajl stanowi połączenie kwaśnego brandy, wina aromatyzowanego z dodatkami ziołowymi oraz cytryny. Cytrynę często pomija się, zastępując ją wiśnią. To pozwoli na pozyskanie o wiele bardziej interesującej nuty smakowej. Pisco oraz wermut to natomiast podstawa. Na stronie https://www.tragosdelmundo.cl/pichuncho-trago/ umieszczony jest szczegółowy sposób wykonania. Wystarczy zamieścić brandy i wermut z kostkami lodu w shakerze i wstrząsać przez piętnaście sekund.
Później trunek należy przelać do szklanki dedykowanej do martini albo margarity. Drink można udekorować cytryną lub wiśnią. Jest to trunek, jaki na długo zapadnie w pamięć i z tego względu o wiele częściej gości na europejskich stołach. Warto poznać technikę jego przygotowania i czasami podawać go znajomym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz